Omavaraiset puumökit mullistavat elämäntapamme

juomavettä. Voit elää vain 25 neliömetrissä siten, että sinulla on kaikki tarvitsemasi ilman että kulutat luonnonvaroja. Keksintö on suomalainen, mutta tanskalainen muotoilu on hienosti edustettuna. Tanskalainen muotoilutyyli ja minimalistinen linjalattiakaivomme sopivat nimittäin kuin nenä päähän näihin pieniin mökkeihin, joissa vähemmän on enemmän.

Kuvittele astuvasi sisään kotiisi ja asettautuvasi ruokapöydän ääreen. Se on samalla sänkysi, joka voi kadota seinän sisään. Varmista, että käyt suihkussa ja laitat ruokaa tietoisena siitä, että et kuluta turhaan maapallon niukkoja resursseja.


Mullistava suomalainen keksintö perustuu juuri tähän ajatukseen. Eräänlaisia mökkejä, jotka ovat vain 25 neliömetrin kokoisia. Avainsanoja ovat yksinkertainen elämä, käytännöllisyys, luonnon läheisyys ja omavaraisuus jaettuna kahteen kerrokseen. Sisällä on pieni keittiö, makuuhuone/olohuone, suihkunurkkaus ja WC.


Ympäristöystävällinen käsite kulkee nimellä Majamaja, ja keksinnön takana on suomalainen arkkitehti Pekka Littow, jolla on arkkitehtitoimisto Littow Architectes.

Vähemmän on enemmän


Ajatus syntyi muutama vuosi sitten, kun Pekka Littow halusi rakentaa itselleen mökin. Mökki sijaitsee suojellulla kalliosaarella Helsingissä:


– Saarella ei ole asutusta. Toisin sanoen siellä ei ole infrastruktuuria, ei viemäröintiä jne. Aloin siis miettiä, kuinka sellaiseen paikkaan voi rakentaa asunnon. Sain inspiraatiota eri puolilta, mm. armeijan käyttämistä off-grid-järjestelmistä, ja sain idean tällaisesta mökistä, jossa ajatuksena on ”vähemmän on enemmän”. Mökit ovat omavaraisia, mutta kaikki on huippukäytännöllistä ja vie mahdollisimman vähän tilaa. Kalusteet ja teknologia on integroitu toistensa sisään eri tavoilla.


Puuasuntoja, jotka toimivat muun muassa aurinkoenergialla ja joissa on vesisäiliö, joka puhdistaa ja uusiokäyttää vettä, voidaan rakentaa vaikeapääsyisiin ja sivistymättömiin paikkoihin. Tulevaisuudessa se voi olla välttämätöntä kehitysmaille, joissa ei ole keskitettyä tarjontaa, kertoo Tuomas Autio, joka on yksi perustajista:


– Mökit ovat erittäin ihanteellisia niihin osiin maailmaa, joissa puhdas juomavesi ja viemäröinti ovat kaukana normaalista. Olemme rakentaneet pari mökkiä Helsinkiin, ja useampia on tulossa, mutta tavoitteemme on rakentaa Majamaja-kyliä ympäri maailmaa. Kuulostaa siltä, että tämä on todella hyvä teko myös ympäristölle.


Kestävän kehityksen mukaiset mökit ovat elementtejä, ja niissä on säädettävät jalat. Ne voidaan näin pystyttää helposti haluttuun paikkaan. Tämä ei myöskään vaadi maan kaivamista.

MEDIAN YHTEYSHENKILÖ

Tanja Stade, Marketing Manager
[email protected]
+358 40 6838 720

Jaa verkostosi kanssa