Skip to main content

Iloa käyttäjälle, laatua asumiseen

Linjasaneerauksessa pieni satsaus kylpyhuoneen varusteluun tuo iloa käyttäjälle ja laatua asumiseen.

Turussa erään kerrostalon linjasaneerauksessa asennetaan kylpyhuoneisiin Unidrain designlattiakaivot.

– Päädyimme uudenlaisiin linjalattiakaivoihin niiden toiminnallisuuden, turvallisuuden ja tyylikkään ulkonäön vuoksi, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapio Karvonen sanoo.

As Oy Sairashuoneenkatu 24 valmistui aivan Turun ydinkeskustan tuntumaan vuonna 1963. Julkisivut ja ikkunat peruskorjattiin 2008. Jo silloin tiedettiin, että linjasaneerauksenkin tarve on tulossa, joten peruskorjaukseen on varauduttu hyvissä ajoin.

– Taloyhtiössämme on ollut vesivahinkoja, jotka ovat nostaneet yhtiön korjauskuluja merkittävästi. Kun taloyhtiön hallituksessa ja yhtiökokouksissa keskusteltiin linjasaneerauksesta, kukaan ei vastustanut. Perinteinen linjasaneeraus osoittautui käytännössä ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi, Tapio Karvonen toteaa.

Taloyhtiö valitsi kumppanikseen Turun Talotekniikkakeskus Oy:n, joka vastaa linjasaneerauksen suunnittelusta, rakennuttamisesta ja valvonnasta. Urakoitsijaksi valikoitui Rakennustoimisto Jussit Oy.

 

Laatu nousee, kustannukset ei

 

Turun Talotekniikkakeskuksen tavoitteena on toteuttaa kaikki urakat normaalia laadukkaammin ja loppukäyttäjiä eli asukkaita ajatellen.

– Liian usein mennään kaikkein halvemmilla ratkaisuilla, vaikka asukkaat eivät itse ehkä niin haluaisikaan, toimitusjohtaja Tomi Vuorio sanoo.

– Kun työprosesseissa viemäriasennukset on saatu helpommiksi ja kaikki, mikä jää piiloon, suunnitellaan sekä toteutetaan kustannustehokkaasti, on vara satsata vähän enemmän esimerkiksi kylpyhuoneen kalustukseen ja sisustukseen, Vuorio jatkaa.

Sairashuoneenkadun kohteessa tämä tarkoittaa muun muassa Unidrain-linjalattiakaivoja, seinään kiinnitettäviä wc-istuimia ja lattialämmitystä.

– Kylpyhuone on paremmin varusteltu, jonka myötä myös asunnon arvo nousee, Vuorio lisää.

 

Kallistukset oikein

 

Pesutilojen rakentamisessa ja peruskorjauksessa yleisimpiä virheitä on riittämättömät tai väärät kaadot. Vesi ei valu lattiakaivoon, vaan jää seisomaan lattialle. Se on epähygieenistä ja aiheuttaa liukastumisen vaaran.

Unidrain-linjalattiakaivon myötä tämä ongelma poistuu, koska lattiassa tarvitaan kaato vain yhteen suuntaan ja näin varmistetaan veden valuminen oikeaan suuntaan.

Linjalattiakaivo asennetaan suoraan kylpyhuoneen takaseinää vasten. Pystysuorat seinälaipat kiinnitetään seiniin ja nämä yhdessä vesieristeen kanssa varmistavat täysin vesitiiviin asennuksen.

Linjalattiakaivo mahdollistaa myös isompien lattialaattojen käyttämisen eli kylpyhuoneen sisustukseen saadaan lisää mahdollisuuksia.

Tomi Vuorion mukaan Turun Talotekniikkakeskus asensi jo vuonna 2010 ensimmäisiä, yksittäisiä Unidrain-lattiakaivoja. As Oy Sairashuoneenkatu 24 on ensimmäinen kerrostalo, johon linjalattiakaivo asennetaan kaikkiin 70 asuntoon.

– Meillä on nyt sekä tekeillä että suunnitteilla lukuisia kohteita, joissa käytetään pääsääntöisesti Unidrainin lattiakaivoja.

 

Havainnollinen mallihuone
 

Sairashuoneenkatu 24:ään on rakennettu mallikylpyhuone sekä malliksi että laatutason määrittelemiseksi.

– Jos jostain syystä jossakin kylpyhuoneessa tulee poikkeama, sitä voidaan verrata mallihuoneeseen, Tomi Vuorio sanoo.

– Asukkaiden kannalta mallihuone on ihan ehdoton. Se helpottaa lopputuloksen hahmottamista ja omia materiaalivalintoja, Tapio Karvonen sanoo.

Karvonen ei ollut aikaisemmin kuullut seinän viereen asennettavasta lattiakaivosta, mutta Talotekniikkakeskuksen ehdotus kiinnosti heti.

– Teknisenä ratkaisuna se takaa lattiaan oikean kaltevuuden. Kun lattiakaivo asennetaan seinän viereen, pystytään myös vaihtamaan suihkun paikkaa ja näin saadaan lisää tilaa kylpyhuoneeseen.

Tässäkin yhtiössä on käynyt joitakin vuosia sitten niin, että asukas on nukahtanut suihkuun ja aiheuttanut ison vesivahingon.

– Nämä vahingot voisi ehkäistä myös käyttämällä kahta lattiakaivoa, mutta Unidrain-kaivo on yksinäänkin turvallinen ratkaisu.

– Kylpyhuoneiden remontissa korjauskustannukset nousevat korkeiksi ja moni taloyhtiö valitsee mahdollisimman edulliset ratkaisut. Asukas itse voi vaikuttaa oman kylpyhuoneensa laatuun jonkin verran, mutta tietyt perusratkaisut kuten lattiakaivot ovat samat kaikille. Meidän yhtiössämme kylpyhuoneiden laatutason nostaminen oli myös asukkaiden yhteinen toive.

– Oikeilla valinnoilla saadaan perustasoa paremmaksi hyvinkin pienillä lisäkustannuksilla, mutta lopputulokseen saadaan huomattavaa lisäarvoa, Tapio Karvonen toteaa. 

 

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Pasi Leino

As Oy Sairashuoneenkatu 24, Turku

  • Valmistumisvuosi 1963
  • 70 vapaarahoitteista omistusasuntoa 1h+k–4h+k
  • 3 porrasta, 7 kerrosta
  • Perinteinen linjasaneeraus: rakennusaika noin 14 kk, valmis 12/17
  • Suunnittelu, rakennuttamistehtävät ja valvonta: Turun Talotekniikkakeskus Oy
  • Urakoitsija: Rakennustoimisto Jussit Oy
  • Kaikkiin kylpyhuoneisiin asennetaan Unidrain-linjalattiakaivo
  • Normaalia perusratkaisua parempi laatutaso asukkaiden ja tekijöiden yhteinen tahtotila