Skip to main content

Lappilainen hirsihotelli yhdistää villin luonnon ja ylellisen muotoilun

70-luvulta peräisin oleva hirsikiinteistö Saariselällä on muunnettu ylelliseksi elämyshotelliksi. Unidrainin linjalattiakaivot viimeistelevät uusien kylpytilojen ilmeen.

Ekologisuus ja pyrkimys parempaan olivat tavoitteina, kun 70-luvulla rakennettua kelohirsistä kiinteistöä alettiin muuttaa elämyshotelliksi. Nyt se tarjoaa elämyksiä laatua arvostaville matkailijoille, aikoinaan rakennuksessa majoittui Suomen presidentti.

Yrittäjät Juha Mehtäjärvi ja Katja Kivilahti ostivat Saariselältä noin 800 neliön kelohonkahuvilan vuonna 2015. Se on rakennettu 1970-luvulla, jolloin Suomessa monet suuryritykset rakennuttivat Lappiin suuria edustustiloja. Huvila oli valmistuttuaan ison rakennusliikkeen omistama ja tiedetään, että Suomen pitkäaikainen presidentti Urho Kekkonen yöpyi siellä seurueineen lukuisilla hiihto- ja kalastusmatkoillaan. Uuden elämän saaneen rakennuksen seinien sisällä ja saunan lauteilla tehtiin aikoinaan varmasti isojakin päätöksiä. Nyt Jávri Lodge tarjoaa jälleen korkeatasoista majoitusta, palvelua ja pohjoisen keittiön parhaat maut.

Juha Mehtäjärvi ja Katja Kivilahti ovat itse panostaneet paljon Jávri Lodgen suunnitteluun.

– Meillä on vahva visio yrityksestämme sekä kohderyhmästämme. Kohderyhmämme on paljon matkustavat pariskunnat, jotka arvostavat ekologisuutta ja hyvää laatua. Paljon nähneinä he etsivät uusia kokemuksia ja elämyksiä, Katja Kivilahti toteaa.

 


Kelohonkainen runko, moderni sisältö

Kelohuvilan käyttövaatimukset olivat aikoinaan aivan toisenlaiset kuin nykyisen laatuhotellin vaatimat tilat, toiminnot ja käyttömukavuus.

– Rakennukseen jätettiin käyttöön vain kelorunko. Oli haasteellista yhdistää modernit ratkaisut vanhaan rakennukseen. Sisustuksessa haluttiin korostaa skandinaavisuutta ja yhteisöllisyyttä, Katja Kivilahti kertoo.

– Kelo oli meille sisustussuunnittelun kannalta määräävä tekijä. Ympäröivä Lapin hiljaisuus näkyy sisustuksen minimalistisuudessa ja harkituissa, harvoissa materiaaleissa. Materiaalit ovat kaikki äärimmäisen laadukkaita, mutta mistään ei tule pröystäilyn leimaa, sisustusarkkitehti SIO Lars Räihä sanoo.

– Asiakaslähtöisyys oli hotelliyrittäjien ja meidän suunnittelijoiden yhteinen ohjenuora.

Jávri Lodgeen pystyy laajennuksen jälkeen majoittamaan kerralla 26 vierasta. Arkkitehti Teemu Pirinen suunnitteli rakennukseen korotuksen, jossa on neljä modernia sviittiä kolme metriä korkeine ikkunoineen.

 

Huoneiden käytännöllisyys tärkeää

 

– Remontin yhteydessä huoneet uudistettiin ja niihin rakennettiin uudet WC:t ja suihkut, Katja Kivilahti sanoo. Hänen mukaansa huoneiden käytännöllisyydellä on tärkeä merkitys vieraille.

Lars Räihä osallistui aikoinaan klassisen Puijonsarvi-hotellin laajennuksen sisustuksen suunnitteluun. Silloin hän näki ruotsalaisessa sisustuslehdessä Unidrainin linjalattiakaivojen mainoksen ja innostui tuotteesta. Puijonsarven mittavasta projektista saatiin hyvät kokemukset.

– Alun perin Jávri Lodgessa piti säilyttää vanhat lattiakaivot, mutta hotellissa siirryttiin sähkölämmityksestä maalämpöön. Suihku- ja wc-tilojen lattiat uusittiin, jotta saatiin vesikiertoinen lattialämmitys. Näin ollen meille oli itsestään selvyys, että asennetaan linjalattiakaivot.

– Ne sopivat erinomaisesti eleettömään sisustukseen. Linjalattiakaivo mahdollisti myös isot, 800x800 -milliset lattialaatat. Kylpyhuoneen valmiissa lattiassa linjalattiakaivo on lähes piilotettu eli lattia on yhtä materiaalia, sisustusarkkitehti SIO Päivi Räihä sanoo.

– Omistaja arvosti kylpyhuoneessa saumojen vähyyttä ja linjalattiakaivojen helppohoitoisuutta.

Suihku- ja wc-tilat on erotettu toisistaan. Se tuo matkailijalle lisää mukavuutta, kun esimerkiksi hiuksia ei tarvitse kuivata kosteassa suihkutilassa.

 

Tervetuloa kylään

 

Jávri Lodgen suunnitellut ja toteuttanut tiimi on hyvin tyytyväinen lopputulokseen, joka ei tunnu liian hotellimaiselta.

– Jávri Lodgessa vieras tulee kylään, ammentaa elämykset ja jatkaa matkaa. Hotellissa ei esimerkiksi ole tavanomaista vastaanottotiskiä ja monta muutakin hotellikliseetä on sivuutettu. Yhteisöllisyys näkyy hyvin ravintolassa, jossa kaikki hotellin vieraat nauttivat ateriansa saman pöydän ääressä, Lars Räihä kertoo.

– Tämä oli haasteellinen projekti, mutta lopputuloksena on hieno, toimiva hotelli. Asiakkaat ovat kyselleet paljon yksityiskohdista, kuten lämmityksestä, WC- ja suihkutiloista sekä materiaalivalinnoista.

– Sekä asiakkaat että henkilökunta viihtyvät rakennuksessa erittäin hyvin. Meillä on hyvin yhteisöllinen ilmapiiri.

Jávri Lodgen nimi tulee muuten siitä, että jávri tarkoittaa saameksi järveä.

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Jávri Lodge

 

MEDIAN YHTEYSHENKILÖ

Marketing manager

Tanja Stade

[email protected]

040 6838 720

 

Uutiset