Skip to main content

Linjasaneeraus toi tyyliä ja tilaa kylpyhuoneisiin

As Oy Akselinpolulla tehtiin kesän 2019 aikana
perinteinen linjasaneeraus. Asukkaiden yhteisellä päätöksellä
kaikkiin kylpyhuoneisiin asennettiin Unidrainin linjalattiakaivot.
– Linjalattiakaivon edut puhuivat puolestaan, sanoo LVI-suunnittelija
Kaisa Pitkänen Teknoplan Oy:stä.

Espoon Matinkylässä sijaitseva As Oy Akselinpolku on valmistunut vuonna 1971. Asuntoja kiinteistöissä on yhteensä 24. Vuonna 2016 taloyhtiöön tehtiin kuntotutkimus, joka osoitti vesijohdoissa olevan merkittäviä syöpymiä. Putkien uusimista suositeltiin tehtäväksi viimeistään 2019. Teknoplan teki ensin hankesuunnittelun ja kilpailutuksen kautta vastasi myös urakan varsinaisesta LVI-suunnittelusta.
– Taloyhtiön hallitus pyysi meitä selvittämään, miten linjalattiakaivon ja perinteisen pyöreän, keskelle lattiaa asennettavan kaivon käyttäminen eroaisivat toisistaan. Mitkä olisivat siis näiden kahden vaihtoehdon edut, haitat ja kustannukset, Kaisa Pitkänen kertoo.
Asiaa esiteltiin asukaskokouksessa.
– Kustannuksistahan keskustellaan aina. Linjalattiakaivon hankintahinta oli pari sataa euroa enemmän kuin pyöreän muovikaivon. Hintaero kuitenkin kuroutui umpeen ja kääntyi linjalattiakaivon eduksi, koska se oli helpompi ja nopeampi asentaa.
– Toisaalta putkiremontit maksavat asukkaille aina paljon. Kylpyhuoneessa näkyviin jäävät ratkaisut ja materiaalivalinnat ovat vain murto-osa koko urakan hintalapusta, mutta merkittäviä asioita asukkaiden tyytyväisyyden ja viihtyisyyden kannalta, Kaisa Pitkänen lisää.
 

Yhtä tyylikästä kaikille

Akselinpolun alkuperäiset kylpyhuoneet olivat melko pienet. Kylpyhuoneen ja erillisen wc:n välissä oli kuitenkin tekniikkahormi, jolle ei enää ollut käyttöä. Seinä purkamalla saatiin suihkunurkkaukseen reilusti yli neliön verran lisää tilaa.
– Hormissa ei ollut välipohjia. Linjalattiakaivot saatiinkin asennettua helposti lattiavalun yhteydessä. Jos kaivo olisi asennettu keskelle lattiaa, olisi tarvittu järeämpää tekniikkaa, Kaisa Pitkänen toteaa. Hän korostaa kuitenkin, että päätös linjalattioiden käytöstä tehtiin ”ulkonäkö edellä”.
– Nyt saatiin kaadot yhteen suuntaan ja asukkaille heidän valitsemansa isot lattialaatat. Lopputulos on tyylikäs ja kaivo lähes huomaamaton. Tosin linjalattiakaivoja käytettäessä myös kaatojen tekeminen ja laatoitus on sujuvampaa, mikä sekin tuo kustannustehokkuutta.
Kaisa Pitkänen kiittää Akselinpolun hallitusta hyvästä päätöksestä toteuttaa kaikkiin kylpyhuoneisiin linjalattiakaivot.
– Asunto-osakeyhtiölain vaatima yhdenvertaisuus toteutui hienosti.

Viihtyisyys ja arvo nousee

– Nyt tämä on kunnon kylpyhuone, Akselinpolun asukas ja hallituksen jäsen Heli Hämäläinen iloitsee esitellessään putkiremontin lopputulosta.
– Kyllä linjalattiakaivot olivat ihan paras vaihtoehto alun alkaen. Yksi hyvä seikka on nyt myös se, että suihkussa ollessaan ei tarvitse seistä lattiakaivon päällä, Hämäläinen toteaa.
– Kyllähän kaivo keskellä suihkutilaa olisi ollut tökerö ratkaisu. Se olisi myös vaatinut koteloinnin alakerran kylpyhuoneen sisäkattoon, Kari Oksanen lisää. Oksanenkin on taloyhtiön hallituksen jäsen ja omistaa yhtiöstä yhden vuokra-asunnon.
– Linjalattiakaivo nousikin mahdollisena ratkaisuna esiin, kun pohdittiin hormin tilan hyödyntämistä. Nykyinen kylpyhuone on entistä paljon viihtyisämpi ja avarampi, mistä on hyötyä käytännön arjessa, Oksanen toteaa.
– Nyt linjasaneerauksen jälkeen taloyhtiössä on kaikki isot peruskorjaukset tehty. Asunnot ovat siis lähes uusia vastaavia eli linjasaneerauksen myötä myös asuntojen arvo nousi. 
Kari Oksanen korostaa, miten tärkeää kiinteistön kunnossapito on.
– Jos kiinteistön päästää huonoon kuntoon, remontit käyvät kalliiksi. Asunto-osakeyhtiöissä kaikki eivät sitä vain oivalla, vaan ajatellaan, että ”yhtiö maksaa” – eihän se niin ole. Asukkaille pitääkin perustella tarkasti taloyhtiön vaatimat remontit ja sen jälkeen pitää huolellisesti budjetista kiinni, Kari Oksanen neuvoo.

Ammattitaitoista työtä

As Oy Akselinpolun linjasaneerauksen kokonaisvastuullisena pääurakoitsijana toimi Finnoval Oy. Projektiin ryhdyttiin viime huhtikuun lopulla ja linja kerrallaan edennyt urakka valmistui lokakuussa.
– Aikataulu oli tiukka,  mutta realistinen. Täydet kiitokset taloyhtiön hallitukselle, joka oli aina valmis tarttumaan asioihin ja tekemään nopeita päätöksiä, työmaapäällikkö Olli Anttila toteaa.
– Teknoplanin suunnitelmien mukaan oli helppo edetä. Unidrainin edustaja kävi työmaalla antamassa ohjeet linjalattiakaivojen asennukseen, minkä jälkeen se sujuikin hyvin.  
Sekä Heli Hämäläinen että Kari Oksanen ovat hyvin tyytyväisiä sekä urakoitsijan työn laatuun että materiaalivalintoihin. Isännöitsijä Merja Nevanperä Matinkylän Huolto Oy:stä todistaa samaa:
– Valituksia tai muita murinoita ei ole tullut lainkaan. Asukkaat ottivat hallituksen ehdotuksen linjalattiakaivojen käytöstä hyvin vastaan ilman vastaväitteitä tai eriäviä mielipiteitä. Koko hanke sujui erittäin hyvin ja mutkattomasti, asiat hoidettiin  sovitusti ja aikataulussa, Merja Nevanperä toteaa.
– Akselipolun linjasaneeraus oli ammattitaitoisen porukan toteuttama hyvä-henkinen hanke.


Teksti: Leena-Kaisa Simola, Kuvat: Jyri Laitinen

MEDIAN YHTEYSHENKILÖ

Marketing Specialist
Hanna Korpela
044 763 2102
[email protected]